Dżem pomarańczowy

Leżały sobie pomarańcze w mieszkaniu. Nikt nie chciał ich jeść. Szkoda aby tak leżały i się psuły. I w taki sposób powstał z nich dżem pomarańczowy :)


DŻEM POMARAŃCZOWY

Składniki

- 1 kg pomarańczy
- 100 - 200 g cukry
- ewentualnie sok z cytryny

Przygotowanie:

Pomarańcze obrać ze skórki. Podczas obierania strać się aby wykrawać te białe części, które powodują, że będzie posmak gorzkawy. Pomarańcze rozgnieść w dłoniach lub pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka. Zasypać je ok. 50 g cukru.

Skórek od pomarańczy nie wyrzucamy. Wrzucamy je go garnka i zalewamy wodą. Tak aby było ze 1-2 cm zapasu wody. Następnie zagotowujemy je. Gotuje ok 10-15 min. Robimy tow celu pozbycia się ze skórek różnych chemikalia. Następnie wyjmujemy skórki, czekamy aż ostygną. Zimna skórki z pomarańczy kroimy w kostkę. Nie musi być ona bardzo drobna. 

Wstawiamy na palnik pomarańcze. Zagotowujemy. Gdy będzie się gotować po ok 10-15 min dosypujemy skórki z pomarańczy. Gotujemy dalej. Gotujemy ok. 1h lub do uzyskania interesującej nas konsystencji. Ja gotowałam prawie do całkowitego wyparowania soku. Została sama paćka z miąższu i skórek pomarańczy. 

Należy sprawdzić smak dżemu. Jeżeli jest za słodki to dodajemy sok z cytryny. Jeżeli jest za kwaśny to dodajemy po 1 łyżce cukru i sprawdzamy smak.

Jeżeli udało nam się znaleźć nam smak dżemu. Ja preferuję bardziej kwaskowy, pomarańczowy. Cukier potrzebujemy do zakonserwowania potrawy.

Gorącą masę nalej do przygotowanych słoików!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga