Czekośliwka i powidła śliwkowe

Sezon na śliwki można powiedzieć, że rozpoczął się pewien czas temu. A co za tym idzie można robić już z nich przetwory.

Na ten moment był pomysł na zrobienie dwóch przetworów:
- czekośliwkę
- powidła śliwkowe

CZEKOŚLIWKA

Składniki:

- 2,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 1 gorzka czekolada
- 1 mała paczka kakao

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować. Jeżeli są już bardzo dojrzałe, czyli miękkie i wodniste, to super! W innym przypadku zasyp śliwki cukrem tak ok. 200g, wymieszaj i poczekaj aż puszczą sok. Można je tak zostawić na kilka godzin pod przykryciem a nawet na całą noc. Dobrym garnkiem do gotowania śliwek będzie garnek żeliwny lub z grubym dnem.

Gdy już mamy śliwki w garnku można zacząć je gotować. Gotować na małym ogniu, bez przykrywania. Jeżeli masz dużo soku ze śliwek to możesz je gotować bez mieszania ich. Jeżeli boisz się, że jednak Ci się przypalą śliwki to musisz je dosyć często mieszać.

Gdy śliwki zaczną się gotować i odparują, po ok 2-2,5h. Teraz należy dodać gorzką czekoladę i ją rozpuścić. Śliwki cały czas są ustawiona na małym gazie. Jeżeli śliwki były już słodkie, same w sobie. To może nie ma sensu dodawać więcej cukru do mieszanki. Spróbuj i oceń.

Teraz dodaj ze 3 łyżki kakao. Porządnie je rozpuść i wymieszaj. Spróbuj. Jeżeli masa:
- jest bardzo gorzka i czuć kakao a za mało cukru to dodaj do masy po jednej łyżce cukru; rozpuść i spróbuj.
- za mało czuć kakao, to dodaj łyżkę; wymieszaj i spróbuj.
Powtarzaj te obie czynności do etapu, którym będzie Ci smakować czekośliwka. Ja preferuję posmak czekolady i kakao, ale aby nie było za słodkie.

Jeżeli już masz odpowiednią konstytucję czekośliwki i znalazłeś swój smak to pogotuj jeszcze wszystko ze 30 min.

Gorącą masę nalej do przygotowanych słoików!



POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:

- 2,5 kg śliwek
- 400 g cukru

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować. Jeżeli są już bardzo dojrzałe, czyli miękkie i wodniste, to super! W innym przypadku zasyp śliwki cukrem tak ok. 200g, wymieszaj i poczekaj aż puszczą sok. Można je tak zostawić na kilka godzin pod przykryciem a nawet na całą noc. Dobrym garnkiem do gotowania śliwek będzie garnek żeliwny lub z grubym dnem.

Gdy już mamy śliwki w garnku można zacząć je gotować. Gotować na małym ogniu, bez przykrywania. Jeżeli masz dużo soku ze śliwek to możesz je gotować bez mieszania ich. Jeżeli boisz się, że jednak Ci się przypalą śliwki to musisz je dosyć często mieszać.

Gotuj aż zawartość garnka zredukuje się do 1/3 lub do 1/2. Zależy jaką chcesz mieć konstytucję powideł.

Jeżeli zdecydowałeś się na opcję bez mieszania. To pamiętaj o tym aby nie mieszać cały czas. Jak już będzie odpowiednia ilość masy w garnku. Wyłącz palnik. Energicznie zmieszaj wszystko.

Gorącą masę nalej do przygotowanych słoików!



Jeżeli chcesz więcej dowiedzieć się o robieniu powideł bez mieszania to zapraszam do lektury tutaj:https://www.hajduczeknaturalnie.pl/powidla-bez-mieszania/




O tym dwóch innych słoiczkach będzie następnym razem :P


Komentarze

Popularne posty z tego bloga